súgó

php (linux parancs)

A php linux parancs manual oldala és súgója. A PHP egy széles körben használt általános célú szkriptnyelv, amely különösen alkalmas webfejlesztésre és beágyazható a HTML-be. Ez a parancssori felület, amely lehetővé teszi a következő műveletek végrehajtását: A php fájlok értelmezése és futtatása a -f kapcsolóval, amit a fájl neve követ. A -r paraméterrel pedig a PHP kódok közvetlen végrehajtására van lehetőség, ugyanúgy, mint a .php fájlokban alkalmazott eval() függvény segítségével.

pwgen (linux parancs)

A pwgen linux parancs manual oldala és súgója. A pwgen program olyan jelszavakat állít elő, amelyek emberek számára is könnyen megjegyezhetők, miközben a lehető legbiztonságosabbak. Az ember számára könnyen megjegyezhető jelszavak sosem olyan biztonságosak, mint a teljesen véletlenszerű jelszavak, ezért a pwgen által a -s opció nélkül generált jelszavakat nem célszerű olyan helyeken használni, ahol a jelszót meg lehet támadni egy offline brute-force támadással. Másfelől, a teljesen véletlenszerűen létrehozott jelszavakat az emberek hajlamosak leírni, feljegyezni valahova, ezért ezek pedig ilyen veszélynek vannak kitéve.

fold (linux parancs)

A fold linux parancs manual oldala és súgója. A parancs a bemeneti fájl sorait tördeli a megadott paraméterek alapján, és a kimenetre írja.

sha512sum (linux parancs)

Az sha256sum linux parancs manual oldala és súgója. A parancs kiírja vagy ellenőrzi a megadott fájl 512-bites ellenőrző összegét.

sha256sum (linux parancs)

Az sha256sum linux parancs manual oldala és súgója. A parancs kiírja vagy ellenőrzi a megadott fájl 256-bites ellenőrző összegét.

stat (linux parancs)

A stat linux parancs manual oldala és súgója. A parancs segítségével információkat szerezhetünk a fájljaink vagy a fájlrendszereink állapotáról.

logrotate (linux parancs)

A logrotate linux parancs manual oldala és súgója. A logrotate célja a nagyszámú naplófájlokat előállító rendszerek adminisztrációjának megkönnyítése. Ez lehetővé teszi a naplófájlok automatikus forgatását, tömörítését, eltávolítását és emailban történő küldését. Minden naplófájlt lehet napi, heti, havi szinten forgatni, vagy amikor a fájl mérete elér egy bizonyos szintet.

postqueue (linux parancs)

A postqueue linux parancs manual oldala és súgója. A postqueue parancs valósítja meg a Postfix felhasználói felületét a levelek várakozási sorának kezeléséhez. Végrehajt olyan műveleteket, amik hagyományosan elérhetők a sendmail paranccsal. Lásd a postsuper parancsot azon sorműveletekhez, amelyek root jogosultságokat igényelnek, például egy üzenet törlését a sorból vagy az üzenet állapotának megváltoztatását.

mailq (linux parancs)

A mailq linux parancs manual oldala és súgója. A Postfix sendmail parancs megvalósítja a Postfix sendmail kompatibilitási felületét. A meglévő alkalmazásokkal való kompatibilitás érdekében néhány Sendmail parancssori funkciót felismer, de figyelmen kívül hagyja.

postsuper (linux parancs)

A postsuper linux parancs manual oldala és súgója. A postsuper parancs karbantartási feladatokat végez a Postfix várakozási sorában. A parancs használata a root felhasználóra korlátozódik.