súgó

date (linux parancs)

A date linux parancs manual oldala és súgója. A parancs kiírja az aktuális dátumot és időt a megadott formátumban.

lsof (linux parancs)

Az lsof linux parancs manual oldala és súgója. A parancs segítségével kilistázhatjuk, szűrhetjük a különböző processzek által megnyitott fájlokat.

fsck (linux parancs)

Az fsck linux parancs manual oldala és súgója. Az fsck egy vagy több Linux fájlrendszer ellenőrzésére és opcionális javítására szolgál. A fájlrendszer lehet eszköznév (pl. / dev / hdc1, / dev / sdb2), csatlakozási pont (pl. /, / usr, / home), vagy ext2 címke vagy UUID meghatározó vagy LABEL. Általában az fsck program megpróbálja párhuzamosan kezelni a különféle fizikai lemezmeghajtók fájlrendszereit, hogy csökkentse a mindegyik ellenőrzéséhez szükséges teljes időt.

ntfslabel (linux parancs)

Az ntfslabel linux parancs manual oldala és súgója. Az ntfslabel programmal az NTFS fájlrendszerek jellemzőit írhatjuk, olvashatjuk. Soha nem szabad használni felcsatolt fájlrendszereken!

tune2fs (linux parancs)

A tune2fs linux parancs manual oldala és súgója. A tune2fs programmal az ext2 fájlrendszer jellemzőit írhatjuk, olvashatjuk. Soha nem szabad használni felcsatolt fájlrendszereken!

blkid (linux parancs)

A blkid linux parancs manual oldala és súgója. A blkid program egy parancssori felület, ami a libblkid függvénykönyvtárral működik együtt. Meg tudja határozni a blokk eszköz tartalmának típusát (például fájlrendszer vagy swap), valamint az attribútumait (tokenek, név = érték párok) a tartalom metaadataiból (például LABEL vagy UUID mezők).

fdisk (linux parancs)

Az fdisk linux parancs manual oldala és súgója. Az fdisk egy dialógus-vezérelt program a partíciós táblák létrehozására és kezelésére. Ismeri a GPT, MBR, Sun, SGI és BSD partíciós táblákat.

tee (linux parancs)

A tee linux parancs manual oldala és súgója. A parancs segítségével az előző parancstól kapott kimenet másolatát felhasználhatjuk egy újabb program bemeneteként.

diff (linux parancs)

A diff linux parancs manual oldala és súgója. A parancs segítségével soronként összehasonlíthatjuk az argumentumként megadott szövegfájlokat.

php (linux parancs)

A php linux parancs manual oldala és súgója. A PHP egy széles körben használt általános célú szkriptnyelv, amely különösen alkalmas webfejlesztésre és beágyazható a HTML-be. Ez a parancssori felület, amely lehetővé teszi a következő műveletek végrehajtását: A php fájlok értelmezése és futtatása a -f kapcsolóval, amit a fájl neve követ. A -r paraméterrel pedig a PHP kódok közvetlen végrehajtására van lehetőség, ugyanúgy, mint a .php fájlokban alkalmazott eval() függvény segítségével.