Hogyan mérjük számítógépünk vagy szerverünk merevlemezeinek adatátviteli sebességét

botond küldte be 2019. 11. 14., cs - 13:04 időpontban

Tartalom

 

Bevezető

Otthoni számítógép vagy szerver építésénél lényeges szempont a gép merevlemezeinek az adatátviteli sebessége. Ha a gépben lévő meghajtók sebessége lassú, az erősen rontja az összteljesítményt, még ha a processzor és/vagy a RAM erősebb kategóriát is képvisel. Minden operációs rendszer használata esetén van lehetőség ennek mérésére, nincs ez másképp a Linux rendszerekben sem. Többféle módon is teszteljük HDD-nk sebességét, hogy átfogóbb képet kaphassunk eszközeink állapotáról.

 

 

Tesztalanyok

Ebben a leírásban az asztali gépemben lévő SSD, valamint ugyanebben a gépben lévő 1 TB-os hagyományos SATA2-es és a régi laptopomban lévő szintén SATA2-es winchesterek sebességeinek mérését fogom bemutatni.

Nálam ez a téma most úgy is aktuális a laptoppal kapcsolatban, mivel már régi, és a benne lévő egyetlen SATA2-es HDD-vel a gép eléggé lassú. A processzora még tűrhető, egy 2 GHz-s Intel Core2 Duo (T5870) van benne:

Processzor infó: Intel Core2 Duo cpu (t5870), 2 GHz

valamint 4 GB RAM. Az évek alatt rátelepített operációs rendszerek mindegyikénél azt tapasztaltam, hogy a CPU nincs teljesen kihasználva, a rendszer folyamatosan a merevlemezre vár. Bootoláskor vagy programok indításakor a HDD LED folyamatosan világít, miközben a CPU messze jár a csúcstól. Ebből következtethető, hogy a gépben a winchester a leggyengébb láncszem, ezért megérett a cserére. Viszont előtte még kíváncsiságból elvégzem a sebességtesztjét, hogy majd össze tudjam hasonlítani az újjal. A laptopon jelenleg egy Debian 10 (Buster) rendszer van, LXQT asztallal, amit nemrég telepítettem fel.

Mivel ebben még csak SATA2-es interfész van, ezért egy SSD meghajtó sebességét nem tudná teljesen kihasználni. Így egyelőre beszereztem egy kb. 1 éves 512GB-os Toshiba HDD-t, aminek a sebességhatára még bőven belefér a SATA2 szabványba. Bár ha belegondolunk, lehet hogy mégis jobb lenne inkább egy nem a max sebességén működő SSD, mint egy hagyományos háttértár, de ez majd még alakul...

A SATA (1-3) szabványok sebességei egyébként az alábbiak:

 • SATA 1.0 => 1.5 Gbit/s, kb. 150 MB/s
 • SATA 2.0 => 3 Gbit/s, kb. 300 MB/s
 • SATA 3.0 => 6 Gbit/s, kb. 600 MB/s

 

Hasznos hardveradatok kiolvasása

SATA interfész felderítése

Első körben nem árt, ha ki tudjuk deríteni, hogy a számítógépünkben melyik verziójú SATA interfész áll rendelkezésre, hogy tudjuk mire számíthatunk a maximális sebességeket illetően. Persze egy mai, korszerű számítógép esetében ez már nem olyan lényeges, ahol már a SATA Express-eknél járunk, de egy régebbi gépnél fontos tényező, mint például a laptopom esetében is.

Ennek lekérdezéséhez rootként futtassuk a dmesg parancsot a megfelelő szűréssel:

dmesg | grep -i sata | grep 'link up'

A parancs nálam az asztali gépen a következő kimenetet adja:

SATA ellenőrzés 1.

Itt látható, hogy rendelkezésre áll a 6 Gbps SATA3 csatlakozás, valamint a régebbi szabványokkal is kompatibilis, tehát ebben a gépben egy mai merevlemez maximális adatátvitele körülbelül 600 Mb/s lehet.

A laptopban ugyanez a parancs a következőt adja:

SATA ellenőrzés 2.

Itt pedig csak a SATA 2-es szabványát lehet használni, amitől nem várhatunk többet, mint kb 300 Mb/s-es maximális átvitel.

Merevlemez adatok kiolvasása

Még érdemes kiolvasni a mérni kívánt merevlemez egyéb adatait is, hátha találunk közöttük hasznos információkat. Ehhez root-ként telepítsük a smartmontools csomagot:

apt-get install smartmontools

A csomag tartalmazza a számunkra szükséges smartctl parancsot is, amivel kiolvashatjuk a háttértáraink pontos adatait.

Ha a gépben több tárolóeszköz is található, akkor az lsblk paranccsal kérdezhetjük le azoknak az eléréseit.

lsblk

Majd a megfelelő blokk eszköz adatainak lekéréséhez futtassuk a smartctl parancsot, például:

smartctl -i /dev/sda

Ez a laptopom egyetlen merevlemeze, a fenti parancsok ezt a kimenetet adja rá:

HDD adatok lekérdezése

És így lekérdezhetjük az összes meghajtónkat, amivel még több információhoz juthatunk a SATA eszközeinket illetően.

Most, hogy már tisztában vagyunk a gépünkben lévő SATA portok verziójával és a merevlemezeink részletes adataival, neki is állhatunk a méréseknek.

 

 

HDD sebességtesztek többféle módon

A Linux rendszerben számos mód létezik arra, hogy megmérjük a gépünkben vagy szerverünkben lévő merevlemezek sebességét. Ebben a részben átnézünk néhányat ezek közül.

Mérés a dd parancs segítségével

Első, és talán a legkézenfekvőbb megoldás a dd linux parancs használata, ami erre a célra is kiválóan alkalmas. A parancs az alaprendszer része, így nem kell telepítenünk hozzá semmit, egyből használhatjuk.

Írási tesztek

Először az írási sebességet mérjük úgy, hogy a cél helyen létrehozunk egy fájlt, és feltöltjük null karakterekkel. Ha a gépben több merevlemez is van, akkor az lsblk paranccsal keressük meg a mérni kívánt eszköz csatolási pontját, hogy a megfelelő helyen történjen a fájl írása:

lsblk

Példa kimenet nálam az asztalin:

lsblk parancs példa kimenete

Itt az sda eszköz az SSD meghajtó, ami a gyökér fájlrendszerbe van csatlakoztatva, így tehát a /tmp könyvtár nálam megfelelő hely az SSD írási sebességének tesztelésére.

Lépjünk be a számunkra megfelelő hasonló könyvtárba,

cd /tmp

majd futtassuk a dd parancsot:

sync; dd if=/dev/zero of=./tesztfile bs=4k count=256k conv=fdatasync

Itt először lefuttatunk egy sync parancsot, ami a mérés előtt még kiírja az írási pufferben maradt korábbi tartalmat, hogy pl. késleltetett írási adatok ne zavarhassák be a mérést. Így tehát "tiszta lappal" indulhat a fájl írása és annak mérése.

A dd parancsnak pedig a következő kapcsolókat adjuk:

 • if=/dev/zero: Bemenet: A /dev/zero fájlból olvasva annyi null karaktert kapunk, amennyit az olvasási művelet kér (Wikipédia).
 • of=./tesztfile: Kimeneti fájl. Ebbe a fájlba tölti fel a parancs a null karaktereket. Jelen esetben az aktuális könyvtárban hoz létre egy tesztfile nevű fájlt.
 • bs=4k: Blokkméret: 4 Kbyte. Ekkora blokkokban történik az írás.
 • count=256k: Ismétlések száma: 256 ezerszer hajtja végre az írást az említett blokkmérettel.
 • conv=fdatasync: Ez pedig gondoskodik róla, hogy a parancs végrehajtásáig fizikailag is ki legyenek írva az adatok a lemezre. Így pontos lesz a mérés, nincs késleltetett írás, stb.

Ez a konkrét parancs létrehoz egy kerek 1 GB méretű fájlt a megadott helyen, valamint ilyen kimenetet ad:

262144+0 beolvasott rekord
262144+0 kiírt rekord
1073741824 bájt (1,1 GB, 1,0 GiB) másolva, 2,48485 s, 432 MB/s

A kimenetben megjelenik az átviteli sebesség is. Jelen esetben ez 432 MB/másodperc. Egy SSD meghajtónál ez normális érték.

Persze egy darab mérés nem sokat ér, többször meg kell ismételnünk, majd az eredmények átlagát kell nézni.

Továbbá a blokkméretet is növelni kell – ahogyan a HDD teszteknél szokás –, hogy átfogóbb képet kaphassunk merevlemezünk sebességéről. A nagyobb blokkméretek mérésénél viszont csökkentenünk kell az ismétlések számát, hogy az írási teszt ne tartson túl sokáig, illetve a teszt fájlunk se hízzon túl nagyra.

Ennek megfelelően tehát a növekvő blokkméretekkel és csökkenő ismétlési számokkal elvégzett tesztsorozat eredménye nálam az SSD meghajtón:

SSD sebességteszt a dd paranccsal

Ez pedig a hagyományos SATA2-es HDD tesztsorozata:

Hagyományos HDD írási sebességteszt a dd paranccsal

És végül a laptopban lévő HDD sebességtesztjei:

Hagyományos HDD irasi sebességteszt a dd paranccsal 2.

A dd paranccsal történő sebességteszteknél mindig figyeljünk arra, hogy a megfelelő könyvtárban történjen az írás/olvasás, ami fizikailag a cél meghajtón van.

Olvasási tesztek

A következő lépésben a létrejött tesztfájlok olvasásával fogjuk végezni a merevlemezek olvasási tesztjeit.

Ehhez ugyanúgy be kell lépni a megfelelő merevlemezhez tartozó alkönyvtárba, és az ott létrehozott tesztfájlt kell olvasnunk szintén a dd paranccsal.

Itt annyi a különbség, hogy a bemenetünk lesz a korábban kiírt tesztfájl, a kimenet pedig a /dev/null, azaz a "semmibe" írjuk ki a fájlt, ami nem jár további lemezre írási művelettel. Ebből adódik, hogy a korábban alkalmazott írási puffer kiürítésére használt sync parancs és a késleltetett írást letiltó conv=fdatasync kapcsoló érvényüket veszítik ezért elhagyjuk őket. Helyettük a sysctl paranccsal töröljük az olvasási puffert a mérés előtt. Ennek megfelelően a minta parancsunk a következőképpen alakul, amit így már csak root-ként futtathatunk:

sysctl -w vm.drop_caches=3; dd if=./tesztfile of=/dev/null bs=4k count=256k

Ha kihagynánk a sysctl parancsot, akkor a dd parancs a memóriapufferből történő olvasás idejét mérné, ami több Gb/s sebességet eredményezne. Tehát a pontos mérést ennek alkalmazásával tudjuk megvalósítani.

A tesztsorozat az SSD-n a szokásos növekvő blokkméretekkel:

SSD olvasási sebességteszt a dd paranccsal

És a laptopban lévő SATA 2-es háttértáron:

Hagyományos HDD olvasási sebességteszt a dd paranccsal

A teszteket többször kell futtatni, és az eredmények átlagát kell nézi, hogy pontosabb adatot kaphassunk.

Az olvasási tesztek végeztével ne felejtsük el letörölni a tesztfájlokat.

 

 

Mérés a hdparm parancs segítségével

A hdparm egy lemezkezelő program, melynek segítségével információkat, teszteket kérhetünk le HDD eszközeinkről, valamint sok paramétert be is állíthatunk. A hdparm linux parancs alapból nem a Debian rendszerek része, ezért a csomagját telepíteni kell:

apt-get install hdparm

Ezután már használható.

Hardverinformációk lekérése

A hdparm segítségével is hozzájuthatunk merevlemezünk minden technikai adataihoz, ha futtatjuk az alábbi parancsot:

hdparm -I /dev/sda

Ahol a /dev/sda helyére értelemszerűen be kell helyettesítenünk a vizsgálni kívánt blokk eszközünket. A parancsot futtatva hasznos információkhoz juthatunk. Nálam például a laptopban lévő régi HDD-ről ezeket adja:

/dev/sda:

ATA device, with non-removable media
    Model Number:    Hitachi HTS545025B9A300         
    Serial Number:   091002PB42081SC46M2L
    Firmware Revision: PB2OC64G
    Transport:     Serial, ATA8-AST, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5, SATA Rev 2.6; Revision: ATA8-AST T13 Project D1697 Revision 0b
Standards:
    Used: unknown (minor revision code 0x0028) 
    Supported: 8 7 6 5 
    Likely used: 8
Configuration:
    Logical     max   current
    cylinders    16383  16383
    heads      16   16
    sectors/track  63   63
    --
    CHS current addressable sectors:  16514064
    LBA  user addressable sectors:  268435455
    LBA48 user addressable sectors:  488397168
    Logical/Physical Sector size:      512 bytes
    device size with M = 1024*1024:   238475 MBytes
    device size with M = 1000*1000:   250059 MBytes (250 GB)
    cache/buffer size = 7208 KBytes (type=DualPortCache)
    Form Factor: 2.5 inch
    Nominal Media Rotation Rate: 5400
Capabilities:
    LBA, IORDY(can be disabled)
    Queue depth: 32
    Standby timer values: spec'd by Vendor, no device specific minimum
    R/W multiple sector transfer: Max = 16 Current = 16
    Advanced power management level: 254
    Recommended acoustic management value: 128, current value: 254
    DMA: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 udma5 *udma6 
       Cycle time: min=120ns recommended=120ns
    PIO: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4 
       Cycle time: no flow control=120ns IORDY flow control=120ns
Commands/features:
    Enabled Supported:
      *  SMART feature set
        Security Mode feature set
      *  Power Management feature set
      *  Write cache
      *  Look-ahead
      *  Host Protected Area feature set
      *  WRITE_BUFFER command
      *  READ_BUFFER command
      *  NOP cmd
      *  DOWNLOAD_MICROCODE
      *  Advanced Power Management feature set
        Power-Up In Standby feature set
      *  SET_FEATURES required to spinup after power up
        SET_MAX security extension
        Automatic Acoustic Management feature set
      *  48-bit Address feature set
      *  Device Configuration Overlay feature set
      *  Mandatory FLUSH_CACHE
      *  FLUSH_CACHE_EXT
      *  SMART error logging
      *  SMART self-test
      *  General Purpose Logging feature set
      *  WRITE_{DMA|MULTIPLE}_FUA_EXT
      *  64-bit World wide name
      *  IDLE_IMMEDIATE with UNLOAD
      *  WRITE_UNCORRECTABLE_EXT command
      *  {READ,WRITE}_DMA_EXT_GPL commands
      *  Segmented DOWNLOAD_MICROCODE
      *  Gen1 signaling speed (1.5Gb/s)
      *  Gen2 signaling speed (3.0Gb/s)
      *  Native Command Queueing (NCQ)
      *  Host-initiated interface power management
      *  Phy event counters
      *  NCQ priority information
        Non-Zero buffer offsets in DMA Setup FIS
        DMA Setup Auto-Activate optimization
        Device-initiated interface power management
        In-order data delivery
      *  Software settings preservation
      *  SMART Command Transport (SCT) feature set
      *  SCT Write Same (AC2)
      *  SCT Error Recovery Control (AC3)
      *  SCT Features Control (AC4)
      *  SCT Data Tables (AC5)
Security: 
    Master password revision code = 65534
        supported
    not   enabled
    not   locked
        frozen
    not   expired: security count
        supported: enhanced erase
    82min for SECURITY ERASE UNIT. 84min for ENHANCED SECURITY ERASE UNIT.
Logical Unit WWN Device Identifier: 5000cca5e8c1ea51
    NAA       : 5
    IEEE OUI    : 000cca
    Unique ID    : 5e8c1ea51
Checksum: correct

Gyors olvasási teszt parancssorból

A program segítségével egyszerűen és gyorsan végezhetünk olvasási sebességtesztet root-ként a parancssorból:

hdparm -Tt /dev/sda

Olvasási sebességteszt a hdparm programmal parancssorból

Timing cached reads utáni érték a cache-ból történő olvasási sebességet jelzi, majd utána a Timing buffered disk reads értéke pedig a rendes lemezről történő olvasási sebességet mutatja. Természetesen ezek az értékek több minta átlagán alapulnak.

 

 

Olvasási teszt grafikus felületen

Ha már feltelepítettük a hdparm programot, akkor a programcsomag tartalmaz egy grafikus frontend-et is, amivel grafikonon kirajzolva tekinthetjük meg a mérési eredményeket. Mivel asztalkörnyezetenként változhat, hogy melyik menübe kerül ki az ikonja a programnak, illetve egyáltalán kikerül-e, egyszerűbb, ha futtatjuk az indító parancsát root-ként:

gnome-disks
Nálam Debian 9 (Stretch) -en és LXDE asztalon egyből rendelkezésre állt a hdparm program grafikus felülete is, azonban a laptopon a Debian 10 (Buster) + LXQT asztalnál szükséges volt még telepíteni a gnome-disk-utility csomagot is. Ha máshol sem található elsőre a fenti parancs, akkor ez a csomag tartalmazza.

A program indulása után az alábbi ablak fogad bennünket:

A gnome-disks grafikus program főablaka

Alapból ez a program egy lemez particionáló, mint például a Gparted, viszont van benne sebességmérő rész is, ami itt most a lényeges. Először a bal oldalon válasszuk ki a mérni kívánt lemez eszközünket, majd a sebességteszt használatához kattintsuk a fejléc jobb felén lévő 3 csíkos (hamburger) menüre, ekkor előjön egy legördülő. Ebben válasszuk a Lemez teljesítménytesztje... opciót. Előjön a következő ablak:

Gnome-disks - Teljesítményteszt

Itt kattintsunk a bal alsó Teljesítményteszt indítása gombra. Erre előjön még egy ablak:

Gnome-disks - Teljesítményteszt beállításai

Itt a felső részen figyelmeztet, hogy az írási teszthez mentsük le az adatainkat, de nem lesz rá szükség, mert írási tesztet nem végzünk! A fenti két mezőt hagyhatjuk az alapértelmezett értékeken, majd az Írási teljesítményteszt checkboxból vegyük ki a pipát, ahogyan pirossal is jelöltem!

Fontos!
Ez a program csak úgy végez írási teszteket, ha le van csatolva a meghajtó, majd azon nyers adatokat mozgat, tehát a rajta lévő adataink elveszhetnek! Ezért most csak olvasási tesztet végzünk!
Ennek megfelelően mindenképpen vegyük ki a pipát a piros nyíllal jelölt résznél!
Ha mégis szeretnénk kísérletezni, akkor pl. üres pendrive-al vagy szintén üres USB HDD-kkel kipróbálhatjuk, de semmiképpen sem a használatban lévő eszközeinkkel!

Ha tehát kivettük a pipát az írási teljesítményteszt elől, mehet is a Teljesítményteszt megkezdése... gomb. Ekkor bekéri a root jelszót, majd utána elindul a tesztelés. Nálam ezek az eredmények születtek:

Asztali gépem SSD-jén:

Gnome-disks - Teljesítményteszt - Kingston SSD meghajtó

Az asztaliban lévő SATA2-es HDD:

Gnome-disks - Teljesítményteszt - Samsung SATA2-es merevlemez

És a leglassabb, a laptopban lévő SATA2-es meghajtóm:

Gnome-disks - Teljesítményteszt - Hitachi SATA2-es laptop merevlemez

A grafikonok felső részein láthatjuk a szekvenciális olvasási sebességeket – ami mindig gyorsabb –, lent pedig a véletlenszerű olvasási eredményeket. Lényegében az alsó rész a meghatározó, mert például egy operációs rendszer indulásánál, illetve hétköznapi használata során a véletlenszerű olvasási és írási műveletek váltják egymást. Ha pedig például nagyobb fájlokat másolunk gépünkön, akkor kerülnek csak kihasználásra a grafikonok fenti részein is látható nagyobb olvasási sebességek.

 

 

Konklúzió

A teljesség igénye nélkül ez lenne néhány HDD sebesség mérési módszer. Persze vannak még alternatívák, ezekkel már nem kívántam tovább nyújtani a leírást. Kiindulásnak az itt említett módszerek kiválóak, valamint ha átfogó képet szeretnénk kapni háttértáraink állapotáról és teljesítményéről.