Hogyan oszthatunk meg könyvtárakat Linux és Windows rendszerek között (2. oldal)

botond küldte be 2018. 11. 20., k - 21:21 időpontban

A 2. oldal tartalma

 

Folytatás

A leírás első oldalán feltelepítettük a Samba fájlszervert és hozzá a kliens támogatást, majd beállítottuk azt. Valamint létrehoztunk egy Samba megosztást is a hozzá tartozó Samba felhasználóval. Így tehát a megosztott könyvtár készen áll a külső hozzáférésekhez.

Ezen az oldalon pedig folytatjuk a gondolatmenetet, kezdve egy Windows oldalról történő hozzáférés kivitelezésével.

 

 

Samba megosztás elérése Windows operációs rendszerről

A dolog nehezén már túl vagyunk most már csak kapcsolódni kell a megosztáshoz egy (ugyanazon a hálózaton és munkacsoportban lévő) Windowsból, mint ahogyan egy másik szokványos megosztáshoz.

A Windowsban nyissuk meg a hálózatokat, ahol megjelenik a Linuxos gépünk. Kattintsunk rá, ekkor megjelenik a jelszó bekérő panel:

Windows Hálózati jelszó megadása

Itt adjuk meg a megosztáshoz tartozó felhasználónevet és a Samba jelszavát, amit beállítottunk korábban, valamint jelöljük be hogy jegyezze is meg a hitelesítő adatokat. Ekkor ha minden jól megy, akkor be is lép a megosztott könyvtárunkba:

Samba hálózati megosztás tallózása Windowsból

Ahol előkerül a két tesztfájl is.

Eddig minden szép és jó, de ha újraindítjuk a Windows-os gépet, akkor újra meg kell adni a felhasználónevet és jelszót, hogy ismét csatlakozhassunk a megosztáshoz, még akkor is, ha bejelöltük a hitelesítő adatok megjegyzését is, mivel ez csak erre a munkamenetre vonatkozik.

Mindez nem olyan nagy probléma, de a rendszeres használat során kényelmetlenné válik az egész.

A kapcsolat tartóssá tétele Windows oldalon

Ahhoz, hogy tartós kapcsolatot létesítsünk a megosztással, csak néhány további lépést kell megtennünk.

A Windowsban nyissuk meg a következő ablakot: Start menü -> Vezérlőpult -> Felhasználói fiókok és családbiztonság -> Hitelesítő adatok kezelője. Ekkor bejön ez az ablak:

Windows - Hitelesítő adatok kezelője ablak

Itt a Windows-hitelesítőadatok résznél (ahol nálam már van egy beállítás) kattintsunk a Windows-hitelesítőadat hozzáadása linkre:

Windows - Hitelesítő adat hozzáadása ablak

És itt adjuk meg a gép nevét, a felhasználó nevét és jelszavát.

Ezután már a Windows megjegyzi a következő induláskor is a megadott számítógéphez tartozó belépési adatokat, így nem kéri be többször.

 

 

Hálózati meghajtó csatlakoztatása

Még kényelmesebbé tehetjük a megosztott könyvtár használatát, hogyha hálózati meghajtóként csatlakoztatjuk a Windows rendszerbe, és onnantól már csak egy meghajtó betűjel hivatkozással rögtön elérhetjük.

Ehhez Lépjünk újra a hálózatokba, majd nyissuk meg a számítógépet, ahol a megosztás található. Ezután a csatlakoztatni kívánt megosztáson (mappán) kattintsunk jobb egérgombbal, majd válasszuk a Hálózati meghajtó csatlakoztatása menüpontot:

Windows - Hálózati meghajtó csatlakoztatása

Adjuk meg a meghajtó betűjelet, amelyikhez szeretnénk kapcsolni a Samba megosztásunkat, és jelöljük be a Bejelentkezéskor újracsatlakozás opciót, így minden induláskor felcsatlakoztatja a hálózsti meghajtót.

Itt fontos tudni, hogy ha hálózati meghajtót csatlakoztatunk, akkor a cél számítógépnek elérhetőnek kell lennie, amikor elindítjuk a Windows rendszert, különben az induláskor sokáig keresi a hálózati címet és hibát is dob, ha nem találja. Persze ez nem okoz gondot, csak lelassítja a Windows indulását. Ha pedig később helyreáll a kapcsolat, akkor menet közben is megtalálja már a megosztott könyvtárat.

Csatlakozás párhuzamosan több felhasználóval

Érdemes még szót ejteni egy apró praktikáról is, aminek a segítségével egyszerre több felhasználóval is kapcsolódhatunk ugyahhoz a számítógéphez.

Tételezzük fel, hogy a Linuxos számítógépen több megosztásunk is van, de mindegyik könyvtár más felhasználó tulajdonában van, és a megosztásokat is úgy állítottuk be, hogy mindegyikhez csak a saját felhasználója férhet hozzá. Például egy webszerver, ahol több weboldal is üzemel és szeretnénk egyszerre több weboldal tárhelyét is megosztani, majd Windowsból csatlakozni mindegyikhez.

Alapból a Windowsban ez nem működik, mivel a Windows a hitelesítő adatokat a távoli gép IP-címéhez vagy tartománynevéhez kapcsolja. Így ha belépünk először valamelyik megosztásba és már megjegyeztettük a belépési adatokat, akkor onnantól már nem fog tudni belépni ugyanazon a számítógépen lévő másik felhasználónévhez kapcsolódó megosztáshoz, mert az elsőnek a belépési adatait próbálja használni.

Erre van egy roppant egyszerű és elegáns praktika: Használjunk több tartománynevet a különböző megosztásokhoz!

A Windowsban rendszergazdaként nyissuk meg szerkesztésre a hosts fájlt (c:\Windows\System32\drivers\etc\hosts), majd vigyünk fel a cél gép IP címéhez saját, egyedi tartományneveket. Például legyen a cél gép IP címe 192.168.1.101, és van rajta mondjuk három megosztás, aminek külön gazdája van. Ilyenkor állítsunk be valami hasonlót:

192.168.1.101		megosztas1.local
192.168.1.101		megosztas2.local
192.168.1.101		megosztas3.local

Természetesen bármilyen tartománynév megadható, ami megfelel a szabályainak.

Ekkor a Windows már ezen a három tartománynéven is eléri a cél számítógépet.

Ezután már csak úgy kell hivatkozni a hálózatoknál az egyes megosztásokra, hogy mindegyiknél a külön megadott nevet használjuk, majd a fent leírt módon tartóssá tesszük a kapcsolatokat. Ekkor a Windows már a három különböző tartománynéven fogja eltárolni a három különböző belépési adatot. Így egyszerre tudjuk használni az összes megosztást.

Hálózati kapcsolat törlése

Bizonyos esetekben szükséges lehet hogy töröljük valamelyik hálózati kapcsolatot, amit előzőleg a Windows megjegyzett a munkamenetre. Ezt a Windowsban egy DOS ablakban tehetjük meg a parancssorban.

Először listázzuk ki a meglévő hálózati kapcsolatokat, hogy tisztán lássunk mindent:

net use

Windows - Hálózati kapcsolatok listázása parancssorból

Itt láthatjuk a jelenlegi kapcsolatokat.

Tegyük fel, hogy törölni szeretnénk valamelyik Samba megosztásunkat. Ehhez a következő parancsot kell kiadni:

net use /delete \\<számítógép>\<megosztásnév>

Ezzel törlődik a gyorsítótárból a kapcsolat, így utána újból be tudjuk állítani, módosítani, stb.

Hibaelhárító

Előfordulhat olyan, hogy például ha a Windowsos gépet nem állítjuk le rendesen, hanem csak altatjuk, vagy hibernáljuk, akkor a visszatéréskor nem áll rendesen helyre a Samba megosztás. Ilyenkor írásvédetté válik az egész könyvtár, legalábbis nálam ilyen fordult elő. Ilyenkor nincs semmi gond, csak újra kell indítani a Samba daemonját a Linuxos gépen:

service smbd restart

vagy a systemctl paranccsal:

systemctl restart smbd.service

 

 

A leírás következő oldalán megismerhetjük, hogyan kapcsolódhatunk Linux rendszerből a Windows megosztásokhoz.

 

Lapozó

Ez a leírás több oldalból áll: