NFS (Network File System)

botond küldte be 2018. 07. 12., cs - 22:50 időpontban

A Network File System (NFS) egy elosztott fájlrendszer protokoll, melyet eredetileg a Sun Microsystems fejlesztett ki 1984-ben. Segítségével a felhasználók az ügyfél számítógépen úgy használhatják a könyvtárakat és fájlokat a hálózaton keresztül, mintha azok a saját gépeiken lennének. Az NFS, mint sok más protokoll, az Open Network Computing Remote Procedure Call (ONC RPC) rendszerre épül. Az NFS egy nyílt szabvány, amelyet az RFC definiál, lehetővé bárki számára a protokoll felhasználását.

A fájlrendszer segítségével elkerülhető az adatok ismétlődése, ezáltal a tárhelyigény is alacsonyabb, mivel az adatok csak a kiszolgálón kerülnek tárolásra, amik megoszthatók a felhasználók között.

A protokollt Unix alapú rendszerekhez tervezték, de a legtöbb Unix-típus, továbbá a Windows, Mac OS X, OpenVMS is támogatja.

 

Verziók

1. verzió

Az első verziót a Sun Microsystems fejlesztette ki, és csak saját kísérletekre használták. Nyilvános verziót nem adtak ki belőle.

2. verzió

A protokoll 2. verziója (RFC 1094-ben definiálták 1989-ben) eredetileg csak  az UDP-n (User Datagram Protocol) keresztül működött. A cél az volt, hogy a szerver oldal állapot nélküli maradjon, így például a zárolást a protokollon kívül valósították meg.

A virtuális fájlrendszer interfésze moduláris működést tesz lehetővé, amelyet egy egyszerű protokollban tükröz. Ennek a verziónak a létrehozásában Russel Sandberg, Bob Lyon, Bill Joy, Steve Kleiman vettek részt.

3. verzió

A 3. verziót az RFC 1813 definiálja (1995. június), és a következő funkciók lettek hozzáadva:

  • Támogatja a 64 bites fájlméreteket és ofszeteket, így a 4 Gb-nál nagyobb fájlok is megoszthatóvá váltak.
  • Támogatja az aszinkron írásokat a kiszolgálón, ez javítja az írási teljesítményt
  • További fájl és könyvtár attribútumok visszatérésének képessége (így a fájl lekérésével együtt érkezik az attribútum információ is.)
  • "READDIRPLUS" művelet, amivel szintén egy lépésben lehet lekérni a fájlok adatait a könyvtár listázásával egy lépésben.

4. verzió

A 4-es verzió az Internet Engineering Task Force (IETF) által kifejlesztett első verzió lett, miután a Sun Microsystems átadta az NFS protokoll fejlesztését.

Az NFS 4.1-es verziójának (RFC 5661, 2010. január) célja a sebesség optimalizáció, az erősebb biztonság, valamint belekerült egy csatolással (mount) és zárolással (locking) kapcsolatos alrendszer is, így már nem volt állapot nélküli a protokoll. A fejlesztést befolyásolták az AFS (Andrew File System), az SMB (Server Message Block) és a CIFS (Common Internet File System) rendszerekben talált megoldások. Továbbá a protokoll ezen verziója már képessé vált a több szerverre osztott fájlok skálázható párhuzamos elérésére (pNFS kiterjesztés). Az NFS 4.2 verziója (RFC 7862) 2016. novemberében jelent meg.