Free Software Foundation

botond küldte be 2020. 01. 31., p - 11:02 időpontban

Tartalom

 

Ismertető

A Free Software Foundation, röviden FSF, egy nonprofit szervezet, amelyet Richard Stallman alapított 1985. október 4-én a szabad szoftveres mozgalom támogatására, amely elősegíti a számítógépes szoftverek tanulmányozásának, terjesztésének, létrehozásának és módosításának egyetemes szabadságát. A szoftvereket a copyleft ("share alike") feltételek szerint terjesztik, például a saját GNU General Public licence alapján. Az FSF-et az USA-ban lévő Massachusetts-ben alapították, ahol a székhelye is van.

Az alapítástól az 1990-es évek közepéig az FSF vagyonát főként szoftverfejlesztők alkalmazására használták fel, hogy ingyenes szoftvereket írjanak a GNU projekthez. Ezt követően az FSF alkalmazottai és támogatói főként jogi és szerkezeti kérdésekkel foglalkoztak a szabad szoftver mozgalom és a szabad szoftver közösség érdekében.

Az FSF célkitűzéseivel összhangban kizárólag ingyenes szoftvereket kíván használni saját számítógépein.

 

 

Története

A Free Software Foundation-t 1985-ben alapították, mint non-profit társaságot, amely támogatja a szabad szoftverfejlesztést. Folytatta a meglévő GNU projekteket, például a kézikönyvek és a szalagok eladását, és a szabad szoftver rendszer fejlesztőit alkalmazta. Azóta is folytatja ezeket a tevékenységeket, valamint támogatja a szabad szoftver mozgalmat. Az FSF több ingyenes szoftverlicenc kezelője is, azaz közzéteszi azokat, és szükség esetén módosíthatja is őket.

Az FSF a GNU rendszer sok részének birtokolja a szerzői jogait, mint például a GCC (GNU Compiler Collection) is. E szerzői jogok birtokosaként jogosult a GNU GPL (Általános Nyilvános Licenc) copyleft követelményeinek érvényesítésére, ha szerzői jogsértés történik valamelyik ide vonatkozó szoftverrel kapcsolatban.

2003 és 2005 között az FSF jogi szemináriumokat is tartott a GPL és a hozzá kapcsolódó törvényekről. Ezek voltak az első erőfeszítések a GPL-el kapcsolatos hivatalos jogi oktatás biztosítására.

2007-ben az FSF közzétette a GNU General Public License harmadik verzióját.

Az FSF 2008 decemberében pert indított a Cisco ellen a Linksys termékekkel szállított GPL licenccel rendelkező komponensek használatáért. A Cisco-t már 2003-ban értesítették a licencelési problémákkal kapcsolatban, de a vállalat többször is figyelmen kívül hagyta A GPL-el kapcsolatos kötelezettségeit. 2009 májusában az FSF beszüntette a pert, amikor a Cisco beleegyezett abba, hogy pénzbeli adományt nyújt az FSF-nek, és kinevez egy szabad szoftver igazgatót, aki folyamatosan felülvizsgálja a vállalat engedélyezési gyakorlatát.

 

Tevékenységei

A GNU Projekt

Az FSF eredeti célja a szabad szoftver eszméinek népszerűsítése volt. Ennek példájaként a szervezet fejlesztette ki a GNU operációs rendszert.

GNU licencek

  • GPL (GNU General Public License): Széles körben használt licenc a szabad szoftverprojektekhez. A jelenlegi verziót (3. verzió) 2007 júniusában adták ki.
  • LGPL (GNU Lesser General Public License): A licenc lehetővé teszi a fejlesztőknek és a vállalatoknak, hogy az LGPL alapján kiadott szoftverkomponenst felhasználhassák és integrálhassák a saját (akár szabadalmaztatott) szoftverükbe anélkül, hogy egy erős copyleft licenc feltételei köteleznék a saját alkotóelemük forráskódjának kiadására.
  • GFDL (GNU Free Documentation License): Hasonló a GPL-hez, amely jogot ad az olvasóknak egy mű másolására, továbbterjesztésére és módosítására (kivéve az "invariáns szakaszokat"), és megköveteli, hogy minden másolat és származék ugyanazon licenc alatt álljon rendelkezésre.
  • AGPL (GNU Affero General Public License): Ez egy ingyenes, copyleft licence, amelyet a FSF adott ki 2007 novemberében, és amely a GNU GPL 3-as verzióján és az Affero General Public Licence-n (AGPL) alapul.

GNU Press

A Free Software Foundation kiadói osztálya, amelynek feladata "megfizethető számítástechnikai könyvek kiadása szabadon terjeszthető engedélyek felhasználásával".

Free Software Directory

Ez egy szoftvercsomagokból álló lista, melynek tételeit ingyenes szoftverként igazoltak. Minden csomagbejegyzés 47 darab információt tartalmaz, például a projekt honlapját, fejlesztőit, programozási nyelvét stb. A cél egy keresőmotor biztosítása az ingyenes szoftverek számára, valamint kereszthivatkozás a felhasználók részére, hogy ellenőrizhessék, hogy a csomag igazolása megtörtént-e, mint ingyenes szoftver. Az FSF kapott egy kis összegű támogatást az UNESCO-tól a projekthez. Remélhetőleg a könyvtár a jövőben sok nyelvre kerül lefordításra.

A szabad szoftver meghatározásának (Free Software Definition) fenntartása

Az FSF fenntart számos szabad szoftver mozgalmat meghatározó dokumentumot (Free Software Definition).

Saját üzemeltetésű projektek

Az FSF szoftverfejlesztési projekteket üzemeltet Savannah webhelyén.

h-node

A "Hardware-Node" rövidítése, a h-node webhely felsorolja azokat a hardver és eszköz illesztőprogramokat, amelyeket ellenőriztek, hogy kompatibilisek-e a szabad szoftverrel. Ez egy felhasználók által szerkesztett és önként támogatott hardverbejegyzéseket tartalmazó lista, melynek elemeit a felhasználók a közzététel előtt tesztelnek.

Pártfogás

A Free Software Foundation számos kampányt szponzorál annak ellenére, hogy azokat a szoftver szabadságának veszélyeként érzékeli, beleértve a szoftver szabadalmakat és a digitális jogkezelést – Amelyet az FSF "digital restrictions management" (DRM)-nek nevezett el – és a felhasználói felület szerzői jogát. A Defective by Design egy FSF által kezdeményezett kampány a DRM ellen. Emellett kampányt folytat az Ogg + Vorbis népszerűsítése érdekében, amely a szabadalmazott formátumok, mint például az MP3 és az AAC ingyenes alternatívája. Az FSF támogatja a "kiemelt fontosságúnak" tartott ingyenes szoftverprojekteket is.

Éves kitüntetések

Az FSF évente két díjat ad át. 1998 óta az "Advancement of Free Software" (szabad szoftver fejlesztés) díjat, és 2005 óta pedig a "Free Software Award for Projects of Social Benefit" (szabad szoftver díj a jótékonysági projektekért) díjat.

LibrePlanet

Az FSF által alapított LibrePlanet regionális csoportokba rendezi az FSF tagjait, akik évente nemzetközi konferenciát vezetnek a helyi közösségek és szervezetek számára. A szervezet célja, hogy támogassa a szabad szoftverek aktivizmusát a digitális korlátozások kezelése (DRM) ellen és az egyéb FSF által fontosnak ítélt kérdésekben.

 

 

Kiemelt fontosságú projektek

A Free Software Foundation fenntartja a "kiemelt fontosságú projektek" listáját, amelyekre az Alapítvány állítása szerint "alapvető fontosságú szükség van a szabad szoftverközösség figyelmének felhívására". Az FSF szerint ezek a projektek "fontosak, mivel a számítógép felhasználókat folyamatosan elcsábítják nem-szabad szoftverek használatára, mivel nincs megfelelő ingyenes alternatíva."

A jelenlegi kiemelt fontosságú feladatok közé tartozik a védett firmware-ek visszatervezése (reverse engineering), a megfordítható hibakeresés a GNU Debugger-ben, automatikus transzkripciós és videoszerkesztő szoftver fejlesztése, Coreboot, illesztőprogramok fejlesztése a hálózati router-ekhez, valamint szabad szoftveres alternatívák létrehozása a Skype, a Google Earth, az OpenDWG könyvtárak, a BitTorrent Sync és az Oracle Forms helyett.

A korábbi, de még munkát igénylő projektek között szerepel a Free Java implementations, a GNU Classpath és a GNU Compiler for Java, amelyek biztosítják az OpenOffice.org Java részének kompatibilitását, és a GNOME asztalkörnyezet.