szeptember 2019

Hogyan telepíthetünk újabb PHP verziókat Debian 9 (Stretch) LAMP szerverünkre PHP-FPM módban (2. oldal)

botond küldte be 2019. 09. 28., szo - 23:40 időpontban
A leírás első oldalán hozzáadtuk rendszerünk csomagkezelőjéhez a deb.sury.org csomagtárat, amiből feltelepítettük az összes rendelkezésre álló PHP verziót. Ezen az oldalon pedig működésre bírjuk a teszt szerveren ezeket a PHP változatokat, amelyek párhuzamosan, de egymástól függetlenül futtatják weboldalaink PHP kódjait.

Hogyan telepíthetünk újabb PHP verziókat Debian 9 (Stretch) LAMP szerverünkre PHP-FPM módban

botond küldte be 2019. 09. 28., szo - 23:39 időpontban
A Debian 9 (Stretch) rendszer hivatalos csomagtárában a PHP 7.0.x verziója érhető el, ami felett már kicsit eljárt az idő, valamint frissítéseket sem fog már kapni. Ezért szükségünk lehet az újabb változatokra, ha éles weboldalakat futtatunk, de akár tesztkörnyezetünket is bővíthetjük. Ebben a leírásban a deb.sury.org külső csomagtárának igénybevételével fogunk kényelmesen feltelepíteni több PHP verziót is, amik a PHP-FPM szerver API-val működtetve egymás mellett is használhatók Debian alapú szervereinken.

Hogyan kezeljük rugalmasan shell szkriptjeinkben a kapott paramétereket

botond küldte be 2019. 09. 11., sze - 15:25 időpontban
Programozásnál lényeges dolog, hogy ha megírunk egy bizonyos feladatot elvégző programot, akkor a kódunk legyen felkészítve többféle eshetőségre, variációra és lehetőség szerint paraméterezhető is legyen – amivel finomhangolhatóvá tehetjük a működését. Nincs ez másképpen a shell szkriptek esetében sem. A mai példában megnézzük, hogyan tudjuk rugalmasan kezelni szkriptjeinkben a kapott paramétereket, aminek segítségével mások számára is könnyebben használható programokat készíthetünk.

shopt

Az shopt beépített parancs manual oldala és súgója. Az shopt parancs segítségével a Bash működését befolyásolhatjuk a különböző opciók állítgatásával...

apache2ctl

Az apache2ctl parancs manual oldala és súgója. Az Apache HTTP (HyperText Transfer Protocol) szerver frontend-eként különböző parancsokat adhatunk a webkiszolgálónak.

xhost

Az xhost parancs manual oldala és súgója. A paranccsal szabályozhatjuk a hozzáférést az X szerverhez...

a2enmod

Az a2enmod parancs manual oldala. A paranccsal bekapcsolhatjuk az Apache2 moduljait...

a2dismod

Az a2dismod parancs manual oldala. A paranccsal kikapcsolhatjuk az Apache 2 moduljait...

a2disconf

Az a2disconf parancs manual oldala. A paranccsal kikapcsolhatjuk az Apache2 konfigurációs fájljait...

a2enconf

Az a2enconf parancs manual oldala. A paranccsal engedélyezhetjük az Apache2 konfigurációs fájljait...